W pogoni za modą

W pogoni za smakiem – domowa wędlina

Robiliście kiedyś samodzielnie wędlinę? Nie? Warto spróbować! Jej przygotowanie wcale nie jest takie trudne.

 

 

Przepis:

1 kg schabu

1 litr wody

1/4 szklanki soli

1 łyżka pieprzu

1 łyżka ziela angielskiego

1 łyżka majeranku

1 łyżka cukru

2 ząbki czosnku

Za przygotowanie wędliny sugeruję zabrać się wieczorem.

Zagotować wodę z przyprawami. Warto wziąć jak najwyższy garnek, aby woda zakryła całe mięso. Do gotującej wody włożyć mięso i przez 5 minut gotować. Garnek odstawić na całą noc (mięso zostaje w wodzie). Rano ponownie zagotować i przez 5 minut gotować na wolnym ogniu. Poczekać aż mięso ostygnie (dalej pozostawać musi w garnku) i gotowe 🙂

Komentowanie wyłączone