W pogoni za modą

W pogoni za smakiem – makaron pappardelle z cukinią i szafranem

Jedno z moich popisowych dań. Łatwe, szybkie i niezwykłe. Kto nie próbował, chociaż raz musi spróbować sosu z szafranem – nieziemskie wrażenia.


Składniki
makaron (najlepiej świeży jajeczny pappardelle)
200 g cukinii
sól i pieprz
125 ml śmietanki kremówki 36% lub 30%
szczypta nitek szafranu
1 łyżka masła

Cukinię myjemy i kroimy w plastry o grubości ok 0,5 cm (nie obieramy!), następnie na pół lub na ćwiartki – zależy, jak duża jest cukinia. Śmietanę mieszamy z szafranem solą i pieprzem. Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozpuszczamy masło i chwilę podsmażamy cukinię, nie za długo, żeby się nie rozpadła. Wrzucamy na patelnię makaron oraz wlać śmietankę, chwilę podsmażyć wszystko razem. Na koniec można posypać wiórkami parmezanu lub grana padano.

Do tego dania polecam hiszpańską Cavę (tylko w wersji brut).

IMG_3358 IMG_1653

IMG_1656

Przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku

Komentowanie wyłączone